FIRSATÇILAR DON OLAYINI FIRSATA ÇEVİRİYORLAR
Türkiye'de zaten yüksek olan gıda fiyatlarında Nisan ayında gerçekleşen don olayı da gerekçe gösterildiği için hızlı artışlar yaşandı. Kirazın kilosu bin liraya kadar çıktı.Limonun fiyatı 10 kat arttı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın
açıklamasına göre ,34 ilde zirai dondan etkilenen ürünlerin ARMUT, AYVA, CEVİZ, ELMA, ERİK, FINDIK, KAYISI, KİRAZ, LİMON, MANDALİNA, NEKTARİN, PORTAKAL, ŞEFTALİ, ÜZÜM VE FISTIK olduğu anlaşıldı.
Yukarıdaki 16 ürün dışında zirai donun etkilediği
başka bir ürün olmadığı,SEBZE ÇEŞİTLERİNİN
İSE HİÇ ETKİLENMEDİĞİ belirtildi.
....................
Bu 16 üründen bazılarının HASADI henüz yapılmadı.Yapılmadı ama sanki stoklarda bulunan bu ürünler de dondan etkilenmiş gibi FİYATLARI ŞİŞİRİLDİ:
..................
Bu 16 üründen 10'unun,henüz hasadı yapılmadığı için anormal bir fiyat artışı göstermesi normal sayılamaz. Diğer 6 ürünün için de fiyat artışının ÜRETİCİDEN başlaması gerekir. Bu bakımdan üreticide fazla oynamayan fiyatın son satış noktasında fırlaması incelemeye değer bir konu başlığıdır.
.................
Bakanın don zararı gördüğünü açıkladığı ürünlerden ARMUT henüz pazara sunulmadı. Yalnızca erkenci çeşit olanı pazara sunuluyor. Armutların hasat zamanı Haziran ile EKİM ayı sonudur. Şu anda gördüklerimiz soğuk hava depolarında geçen yıldan stoklanan ürünlerdir.
...................
Şimdi armut fiyatlarında gerçekleşen FİYAT ARTIŞINI "Armudu don vurdu" gerekçesiyle fiyat artışı NORMAL gösterilemez...
...................
Ayvanın hasat zamanı ekim,kasım ve aralık aylarıdır. Şu anda satışta olan ayvalar geçen yıldan soğuk hava depolarında saklanan ayvalarıdır.
.................
Elma eylül ayında hasat edilmeye başlanır. Don etkisiyle fiyat artışını en azından önümüzdeki 3 ay görmemiz normal değildir. Şu anda raflarda gördüklerimiz geçen yıldan ve soğuk hava deposunda bekletilenler dir.
...................
Badem hasadı bölgelere göre temmuz ayı ortasında başlar ve ağustos ayı sonuna dek sürer. Bu ürünün dondan ne denli etkilendiğini ancak hasadı yapıldıktan sonraki rekolteye göre bilebiliriz.
................
Ceviz hasadı eylül ayında başlar,ekim ayında sona erer.
.................
Fındık hasadı ağustos ayında olur.
...................
Fıstık hasadı ağustos ayı sonunda başlar ekim ayı başına dek sürer.Ki,henüz o günlere 3 ay var.
...................
Üzüm hasadı Haziran ayında başlar,kasım ortasına dek sürer.
Limon hasadı eylül ve mart ayları arasında yapılır.Don olayı NİSAN ayında gerçekleştiği için bu yılın etkisini EKİM ayından önce göremeyiz.
..................
Portakal ve mandalina hasat zamanı eylül ile Ocak ayları arasında yapılır ve don zararını şimiden göremeyiz.
.................
Yukarıdaki listeden de görüldüğü gibi zirai dondan etkilenen ürün sayısı 16 olsa da,bugün yalnızca 6 ürün fiyatı için yükseliş söz konusu olabilir ama gel gör ki,her üründe müthiş fiyat artışları yaşandı.