Hasadı Başlayan Limonlar İhracat Yolunda

Hasadı Başlayan Limonlar İhracat Yolunda erdemliyenihaber.com
Mehmet DOĞANER

Türkiye’in limon ihtiyacının %65’inin karşılandığı Mersin’in Erdemli ilçesinde, hasadı başlayan Mayer ve Enterdonat cinsi limonların ihracatına başlanıldı. Dalında 15 TL den alıcı bulan limon’un üreticileri ise fiyatlardan memnun.


Türkiye’in limon ihtiyacının %65’inin karşılandığı Mersin’in Erdemli ilçesinde, hasadı başlayan Mayer ve Enterdonat cinsi limonların ihracatına başlanıldı. Dalında 15 TL den alıcı bulan limon’un üreticileri ise fiyatlardan memnun.

Erdemli Ziraat odası Başkanı Rasim Şahin beraberinde Erdemli Ziraat Odası Meclis Başkanı Hasan Topçu ile birlikte limon hasadı yapılan bahçeye giderek üretici ve tüccarlarla bir araya geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 20 Eylül’den itibaren ihracatına izin verilen limonların hasadına başlanıldı. Limon deposu olan Mersin Erdemli’de, Rengi, kokusu, tadı ve aroması ile sezonun olgunlaşan ilk limon cinsi olan Mayer limonlar dalından toplanarak ihracat yolunu tutmaya başladı.

400 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim şahin, “2024-2025 sezonunda limon hasadına başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şuanda Mayer ve Enterdonat cinsi limonlarımızın hasadı yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın 20 Eylül’den sonra limon ihracatını serbest bırakması da bizler için sevindirici bir haber oldu. İlçemizde 70 Bin dönüm arazide limon yetiştiriciliği yapılıyor. Bu sezon ilçemizden 400 Bin ton limon rekoltesi bekliyoruz. İlçemizin en önemli gelir kaynağı olan limonun para etmesi için ihracatın büyük önemi vardı. Şuanda Mayer cinsi limonlarımız dalında 6-7 TL. den alıcı bulurken, Enterdonat cinsi limonlarımız ise dalında 15 TL. den alıcı buluyor. Limon üretiminde maliyetler çok fazla ama inşallah fiyatlarımız biraz daha artarsa hem üreticilerimiz mutlu olacak hem de bizler mutlu olacağız. İhracat yolu açılan limonlarımız Rusya, Ukrayna, Arap ülkeleri ve Balkan ülkeleri olmak üzere bir çok ülkeye ihracatı başladı. Ben şimdiden bütün üreticilerimize ve tüccarlarımıza bol bereketli bir sezon dilerim” dedi.

İHRACATIN AÇILMASI SEVİNDİRİCİ

Erdemli’de Limon ihracatı yapan Selçuk Danacı ise, “ Limon hasadına başlamanın sevincini yaşıyoruz. Önceki yıllarda ihracat sorunu nedeniyle limonlar para etmiyordu. Şimdi limonlarımızın ihracat yolu açıldı. Dalında Enterdonat cinsi limonları 15 TL den üreticiden alıyoruz. Fiyatlar geçen yıla oranla %50 artmış durumda. İnşallah yetkililerimizin vereceği teşviklerle bu fiyatlar daha da artacaktır. Sezonun hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ÜRETİCİ FİYATLARDAN MEMNUN

Erdemli’de Limon üreticisi Fatma Aslan ise,” Limonlarımızı yetiştirdik ve artık hasat zamanı geldi. Bugün hasada başladık. İhracatın başlaması ile birlikte limonlarımız artık kasalara girmeye başladı. Limonlarımızı yetiştirmek çok masraflı ve emek isteyen bir dönemden geçiyoruz. Bu yıl limonlarımız dalda kalmayacak. Çok şükür alıcı da var satıcı da var. Bütün limon üreticilerine ve tüccarlarımıza güzel bir sezon dilerim” dedi.